10:31 a. m.

Con un seis y un cuatro, aquí tienes tu Mecano (I)

Publicado por Aleix |

Aquesta és la història de tres persones i la seva falta de sentit del ridícul. És una bonica faula sobre l’ego i les conseqüències de tenir-lo desfermat. És un conte moral sobre aquesta cosa estranya que alguns anomenen “societat civil” i aquesta cosa més estranya encara anomenada “gust popular”.

Però sobretot és una teràpia personal. Al igual que tots els que tenim un 3 davant, he hagut de (sobre)viure amb l’ombra eterna de Mecano (perdó, MECANO) enganxada al clatell, llesta per saltar en forma de recopilatori, musical, singstar, o especial de los 40. Amb les seves tonades incrustades en anuncis, operacionestriunfo i noticies de Telecinco. Segurament vosaltres sou més afortunats i us heu limitat a ignorar-los; jo he estat incapaç.

I es que MECANO em resulta un cas fascinant. Em trobo fastiguejat per les seves lletres odioses, per la seva grandiloqüència de províncies… i al mateix temps no puc apartar la mirada. Son ridículs, sí, però en determinat moment van transcendir el ridícul, van saltar de nivell i es van convertir en el negatiu distorsionat d’un temps (els noranta) i un país (Espanya). Els anglesos tenen Oasis, els iankis, Nirvana. Nosaltres tenim Mecano. Igual que les velles amb el rosari, necessito repassar obsessivament la seva vida i miracles per exorcitzar-ne el record i seguir endavant.

Encara que algunes coses son difícils d’esborrar

Potser per això tenim avui els Bisbals i els Van Goghs. Des de la dissolució de Mecano, cap artista espanyol ha intentat fer una música comercial mínimament sofisticada, no diguem ja adulta. En el centre del pop ha quedat un forat enorme, on a una banda hi ha l’inframón latino i similars, i a l’altra els vells cràpules i/o cantautors merdosos que encara s'arrosseguen pels escenaris. Només Alejandro Sanz ha intentat omplir aquest buit, però s’ho mira de lluny, des de Miami. És com si a España sencera se li hagués mort la novia i encara no pogués passar de l’ocasional visita al puticlub, temorosa de trair el record de la seva estimada anant-se’n amb un altra.

Aviso que això serà llarg i dolorós. No sé quantes parts tindrà la cosa, però repassaré tota la carrera del grup a través dels seus singles, aturant-me en aquelles peces que van construir l’Estil Mecano i el sentiment musical col·lectiu dels 80 i els early nineties, o sigui, el ragnarok del gust estètic, musical i cultural. Altres països van usar aquest femer per fer créixer artistes com Madonna o fins i tot U2.

A Espanya hi va créixer Mecano. Aquesta és la història de per què.

Endogàmia Virtual: Figli della luna

5 comentarios:

x dijo...

el nacho cano tenia aureola de geni ,no ?


ragnarok haha descens al maelstrom haha

Aleix dijo...

L'efecte de Nacho Cano sobre la musica d'aquest país és molt més important del que molts ens pensem. Atents a la segona part d'aquesta èpica entrega, on descobriran el que hagués pogut ser Mecano i no va ser.

Markutis dijo...

Per a mi Mecano no deixa de ser el record de viatjes llargs en cotxe amb la familia i el radiocassette sonant. No em va enganxar en edat de sortir de festa, ni tan sols de tenir un criteri musical desenvolupat. Quan es van separar jo tenia 11 anys. No els detesto ni m'agraden. Però friso per llegir el seu exorcisme personal.

req dijo...

No siusplau. Ja em va tocar anar a veure el "musical" de merda!!!

Aleix dijo...

Els prometo que aquest exercici de aniquilació de la audiència endogàmica acabarà el 2010. Els denostadors de Mecano poden veure-ho com A)una oportunitat de mirar a l'abisme musical espanyol desde la distància, o B)una subscripció menys en el seu llistat RSS. De res!

Subscribe