1:15 p. m.

Com s’acabarà el món

Publicado por Aleix |

A pocs kilòmetres de  Malabo, un mandril menja un fruit en mal estat i vomita uns arbres més enllà. El vòmit queda a les plantes, que són engolides per elefant, els excrements del qual es venen com a fertilitzant a varis països del primer món.

A Bèlgica, Guillaume Néry cultiva el seu hort urbà amb fertilitzant africà. Aquell cap de setmana prepara una amanida 100% ecològica amb la que delecta a família i amics . Una setmana després, Guillaume presenta símptomes de grip estomacal sangrant, mareig, vòmits i febre. Als 72 anys d’edat, fidel militant en contra del poder farmacèutic, Guillaume es nega a prendre antibiòtics, convençut de que els símptomes decauran als pocs dies. S’equivoca.  Guillaume és enterrat cinc dies després,  en una cerimònia íntima on coincideixen diversos amics de la família, en plena recuperació d’un procés estomacal desconegut.

L’endemà, entre sentides mostres de condol, un comentari al Facebook de Guillaume explica que ell també ha passat mala setmana i ha estat molt marejat. En breu minuts, altres amics de la família Néry  aporten el seu testimoni gastrointestinal, en un to cada vegada més preocupat. Algú penja l’adreça del centre d'assistència primària més proper.

La majoria d’amics coincideix a la cua d’urgències. Una parell encara no estan del tot recuperats, i els demés els sembla que es tornen a trobar malament. La cua, però, no avança, i Remy Savant ha d’anar al lavabo un parell de cops. La senyora de Savant, farta i angoixada comença a dir en veu més alta del normal que el seu marit està cagant sang, i que a veure que passa, que si estem en un país del tercer món o què. El senyor Savant, que ha marxat de casa sense sopar i presenta clars símptomes de mareig, fa una fila cada vegada més galdosa, i amb prou feines aguanta les ganes de vomitar. Deu minuts després, els metges d’urgències prenen la pressió i una mostra de sang a tothom, donen la baixa laboral a Savant i fan constar quatre casos de infecció- diagnòstic temptatiu-E.Coli- a la base de dades de l’hospital.

El metge de guàrdia no ho sap,  però el botó “enter”  que està a punt de prémer destruirà el món.

En el tercer subnivell del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (Tomtebodavägen 11a, Solna, Suècia), un algoritme calcula les probabilitats de trobar tres casos d’infecció estomacal fora de temporada a Bèlgica, dos a Alemanya i quatre a Suïssa en menys de 24 hores de diferència. El nombre resultat està per sota del mínim establert pel CDC l’any 2008 (rev.2010), cosa que genera un avís automàtic a tots els països de la Unió Europea: alerta per virus desconegut.

Al tractar-se d’un virus que ha causat una víctima mortal, l’avís circula amb codi àmbar: infecció mortal/abast regional. Un equip de forenses especialitzats aterra a Bèlgica per exhumar les restes del difunt Néry i prendre noves mostres de sang a tots els implicats. Tot just baixar de l’avió, tots ells reben un correu en les respectives blackberrys: nova víctima mortal a Éciga, Espanya. El missatge no explica que el difunt és un nadó de sis mesos diagnosticat des d'en feia dos; l’algoritme de Solna emet un nou avís, ara ja a categoria europea, alerta roja.

Les principals emissores de televisió, cadenes de ràdio i serveis de premsa reben l’alerta automàtica. Reuters distribueix la noticia de la doble mort a les xarxes socials i els principals informatius mencionen el cas en els seus espais nocturns.  El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties admet públicament el cas i admet que la infecciós erà tractada en el proper informe del TropNetEurop Suirvilance Report , però mentrestant recomana prudència. Aquesta darrera part no s’inclou en la cita que distribueix Reuters, i tampoc en el d’ Europa Press. Els informatius obren amb les declaracions del CDC Europeu. Un parell de becaris intenten que familiars i amics parlin en antena.

#EUInfection és trendig topic mundial. Centenars de metges, biòlegs, i botànics son entrevistats ens els magazines de mig continent. Reporters en contacte per obra passen les nits als hospitals entrevistant a tot aquell que presenta algun símptoma de no trobar-se bé. En surten uns quants. Es recomana no sortir de casa. La UEFA demana a l’afició que recolzi els seus equips a l’estadi. GOL Televisió enregistra i emet en menys de 24h un spot on ofereix tots els partits de lliga que queden per menys de 50 euros. Apareixen reportatges parlant de pandèmia i crisis global. Alguns supermercats esgoten les existències de patates fregides i llaunes de Coca Cola. El President de la Unió Europea de torn (Turquia) crida a la calma des d’una ubicació geogràfica desconeguda. Sovintegen les baixes laborals en la pràctica totalitat de fàbriques. Els sindicats de transport públics anuncien una vaga indefinida fins que no es garanteixi la seva seguretat. Augmenta la dotació policial as carrers. Els carrers estan deserts, a excepció de la dotació policial extraordinària. Un policia d'incògnit és detingut per un policia per conducta sospitosa. Al menys dos presentadors de televisió es neguen a acudir al seu lloc de treball i son despatxats. El Sindicat de Periodistes inicia una vaga indefinida fins que no es garanteixi la seva seguretat. Moltes emissores de ràdio comencen a programar espais musicals. Anonymous distribueix els informes mèdics belgues on la pandèmia  es diagnosticava com a E.Coli. En protesta, el Sindicat de Metges inicia una vaga indefinida fins que no es garanteixi la seva seguretat. Creixen els actes de pillatge i les denuncies per assalt. El Sindicat de Policies es planteja iniciar una vaga indefinida fins que no es garanteixi la seva seguretat, però no cal perquè el Ministre d’Interior, en coordinació amb els seus homòlegs europeus, destaca una dotació especial de les forces armades i instaura el toc de queda. Cada nit es senten alguns trets. El Kremlin inicia una forta acció armada a Txetxènia, i Xina inicia converses amb  Corea del Nord. Els Estats Units tanquen les seves fronteres amb caràcter indefinit. La RIAA obre tots els seus arxius musicals al públic. Sense transportistes (en vaga indefinida fins que no es garanteixi la seva seguretat) es dispara el pillatge, la violència indiscriminada, la malnutrició i les malalties. A sobre, neva. El món s’acaba.

 

Amb la col·laboració inestimable de Steven Soderbergh i Tomàs Molina.

 

Endogàmia Virtual: Després ens diran que no vàrem avisar.

Subscribe